Ga cijfers leuk vinden

Zelfstandige ondernemers krijgen te maken met de boekhouding, belastingen, verzekeringen, exploitatiebegrotingen en andere financiële zaken. Zaken waar de meeste zzp’ers niet echt warm voor lopen. Zzp’ers richten zich liever op hun onderneming en laten de financiën graag zoveel mogelijk over aan hun boekhouder. Om een gezond bedrijf te runnen hoef je geen financieel expert te zijn. Maar je moet wel de grote lijnen snappen. Jacqueline Zuidweg van Zuidweg & Partners helpt ondernemers bij het voorkomen en oplossen van financiële problemen.

Hoe is het financieel inzicht van zzp’ers?

“In mijn praktijk merk ik dat zzp’ers veel te weinig kennis hebben over hun financiële situatie. Dit is de hoofdoorzaak van financiële problemen. Het is belangrijk dat je als zzp’er ook zelf de cijfers op hoofdlijnen begrijpt, ook als je je boekhouding hebt uitbesteed aan een boekhouder. Ga cijfers leuk vinden, het kan echt, zeg ik uit eigen ervaring. Gaat het niet goed, kijk juist dán naar de cijfers. Het bevestigt vaak je onderbuikgevoel. Speel geen verstoppertje. Er bestaan boekhoudprogramma’s waarop je op elk moment kunt zien hoe je ervoor staat. Dit maakt het ook leuker. En, je houdt weer tijd over voor dingen die je echt heel leuk vindt.”

Welke hulp is er voor zzp’ers die met schulden zitten?

“Wij merken dat de zzp’er die bij ons komt pas heel laat komt, vaak via de gemeente. Door schaamte komen ondernemers sowieso vrij laat in actie. Het belangrijkste is om tijdig deskundige hulp te zoeken, bijvoorbeeld in eerste instantie via een boekhouder of een gemeente. Probeer een regeling te treffen met je schuldeisers. De Wet gemeentelijke schuldhulpverlening verplicht gemeenten dat zij elke hulpvraag moeten beantwoorden. Echter, niet elke gemeente voert deze wet op dezelfde manier voor ondernemers uit. Informeer bij je gemeente of ze regelingen hebben of laat je informeren wat de alternatieven zijn. Schrijf je vooral niet direct uit als bedrijf bij de Kamer van Koophandel maar check eerst of je bedrijf wellicht levensvatbaar is. En ga zeker geen faillissement aanvragen! De Wet schuldsanering natuurlijke personen (Wsnp) komt pas aan het einde van de rit. Eerst moet een minnelijke regeling geprobeerd zijn.”